
بی بی سی از دیروز تا امروز + فیلم
به گزارش فرهنگ نیوز، در این پرونده ی خبری قصد داریم، به چگونگی تشکیل شبکه BBC و اهداف پشت پرده آن بپردازیم. همچنین اشاره جزئی به سوابق و عوامل این شبکه خواهیم داشت. BBC فارسی زیر مجموعه ای از خبرگزاری بین المللی بی بی سی است که به طور کامل در سیطره افکار ضداسلامی و اختلاف افکنانه وزارت امور خارجه انگلیس قرار دارد. این رسانه_ ی فارسی از طریق رادیو، اینترنت و تلویزیون فعالیت خبری خود را در راستای سیاست های وزارت امور خارجه انگلیس تعیین می کند. که هم اکنون صادق صبا ریاست آن را برعهده دارد.
این شبکه حکومتی انگلیس که به زبان فارسی پخش می شود با بودجه ۲۳٫۴ میلیون دلاری وزارت امور خارجه بریتانیا اداره میشود. البته بخش فارسی BBC مدعی است با این وجود، رویکرد مستقلی نسبت به سیاستهای حکومتی راجع به رویدادها دارد، این در حالی است که برابر اسناد مشخص و روشن این شبکه در راستای حفظ منافع انگلستان به فعالیت و تبلیغ میپردازد.BBC فارسی در دیرباز و از آغاز شکل گیری دارای سیاست فعالیت ضدخبری در سایه انتشار گزارشات و اخبار کذب بوده و امروز نیز مقامات حکومتی و دولتی انگلیس بر ادامه ی این روند تاکید دارند.
تاسیس بخش رادیوی فارسی بی بی سی
اما بخش رادیوی فارسی BBC، در تاریخ 8 دی 1319 (29 دسامبر 1940) در اوایل جنگ جهانی دوم و برای رقابت با رادیو برلین راه اندازی شد و آماج برنامههای خود را به سود پادشاهی بریتانیا و ضد حکومت نازی آلمان گذارد. اولین گوینده این رادیو حسن موقر بالیوزیی بود (بالیوزی نخستین کسی بود که در ابتدای تاسیس بی بی سی فارسی از آن رادیو برای مخاطبان سخن گفت. وی از اعضای خاندان افنان و از اقوام نزدیک میرزا علی محمد باب و فرزند محمد علی (محمود) موقرالدوله بالیوزی حاکم پیشین بوشهر و وزیر فواید عامه و تجارت در کابینه کودتای سید ضیاءالدین طباطبایی در اواخر 1299 و اوایل 1300 شمسی بود. بالیوزی در شرایطی به استخدام بی بی سی درآمد که چند ماهی قبل از آن به عضویت مجمع ملی بهاییان موسوم به رضوان درآمده بود. هم بالیوزی و هم مینوی به نوعی افراد دارای دیدگاه ها و اغراض خاص دینی یا سیاسی بودند که بر خلاف ادعای بی بی سی در بی طرفی رسانه ای، نوشته ها و محصولات رادیویی آنان را دچار شبه پیش داوری می کرد. بالیوزی پس از ادامه تحصیل در بریتانیا ازدواج کرده و ماندگار شده بود. (تفرشی در مصاحبه با تابناک)
تاسیس بخش فارسی بی بی سی
تاسیس بخش فارسی بی بی سی تقریبا از ابتدای جنگ مورد نظر مقامات لندن بود. ظاهرا نخستین بار پیشنهاد و ضرورت این امر از سوی بولارد در گزارشی به تاریخ 29 دسامبر 1939 (سه ماه پس از آغاز جنگ) به لندن ارسال شد. این پیشنهاد چهل روز بعد در نهم فوریه 1940 از سوی لندن تایید و به بولارد ابلاغ شد که وزارت خارجه و خزانه داری بودجه لازم برای تاسیس بخش فارسی را مهیا کرده اند.
پیش از تاسیس رادیوی فارسی بی بی سی، از سوی سفارت بریتانیا در تهران و به ویژه دوشیزه "آن کاترین لمبتون (2008-1912)"وابسته مطبوعاتی آن، مکررا در گزارش های خود به لندن از تداوم و افزایش نفوذ تبلیغاتی آلمان نازی در میان مقامات و مردم ایران و ضرورت ایجاد نوعی ابتکار عمل در ماشین تبلیغات جنگی لندن از قبیل ترجمه اخبار و تفسیرهای جنگی سخن گفته می گفت .در آخرین روزهای دسامبر سال 1940 (دوم دی ماه 1319)، پانزده ماه پس از آغاز جنگ جهانی دوم و در هنگامه برنامه ریزی متفقین برای حمله نظامی به ایران (هشت ماه قبل از سوم شهریور 1320 و اشغال ایران)، بخش فارسی رادیو بی بی سی آغاز به کار کرد. این در حالی بود که "ویکتور گلدنینگ" نخستین رییس بخش فارسی با توصیه و نظارت مستقیم "راجر استیونسن" رییس وقت بخش شرقی وزارت خارجه بریتانیا و سفیر بعدی آن کشور در تهران به سمت خود برگزیده شد.
بخش مرکزی BBC در سال 2007 میلادی اعلام کرد که در پی تاسیس یک تلویزیون به زبان فارسی است و در این راستا تلویزیون فارسی BBC پخش برنامههای خود را از روز 25 دی 1387 (14 ژانویه 2009 میلادی)، آغاز نمود. دارایی وقت انگلیس ، طی سخنانی در مؤسسه پژوهشی "چتم هاوس" لندن از تخصیص بودجه سالیانه پانزده میلیون پوند برای راه اندازی و اداره شبکه تلویزیونی فارسی زبان BBC سخن گفت. وزیر سابق دارایی بریتانیا در این سخنرانی گفت که این بودجه پس از آن تخصیص داده شد که طرح راه اندازی این شبکه تلویزیونی را مدیران ارشد بی بی سی ریخته و به تأیید هیئت امنا و وزارت خارجه بریتانیا رساندند.
راه اندازی سایت بی بی سی فارسی
وبگاه فارسی BBC در سال 1379 راهاندازی شد و دقیقا سیاستهای دولتی انگلیس در خصوص رادیو و تلویزیون BBC فارسی نیز در این بخش مشهود است. چرا که این شبکه در اولین سال های گسترش اینترنت در ایران ، آغاز به کار کرد.
در بررسی قسمت های سوابق فعالیت BBC فارسی، برخی معتقدند که بیبیسی در کودتای ۲۸ مرداد شرکت کرده و در یکی از برنامههای رادیو بیبیسی پیام رمزی برای شاه ایران ارسال شده که حاکی از حمایت بریتانیا از کودتا علیه دولت دکتر مصدق بودهاست. در همین راستا سوابقی وجود دارد که نشان می دهد شخصی به هویت شاپور ریپورتر از رهبران کودتای ۲۸ مرداد نیز قبلا در بیبیسی کار میکرد. این طرح به (کودتای 28 مرداد تا کودتای سبز) شهرت دارد.
اما صادق صبا که به ارائه نظرات کاملا بی محتوا شهرت دارد در برنامهای که برای هفتادمین سالگرد افتتاح بیبیسی فارسی در تلویزیون بیبیسی پخش شد، موضوع فعالیت BBC فارسی در جهت تحقق کودتا علیه رژیم پهلوی را کذب دانسته و شاید این به دلیل حجم گسترده حضور وابستگان رژیم پهلوی در این رسانه ی انگلیسی است.
معرفی مجریان و سوابق آن ها
موضوع مهم "دروغ پردازی های BBC فارسی" ما را وادار می کند شناختی هرچند فهرست وار از اشخاصی داشته باشیم که سرمداران اجرای سیاستهای دروغ محور روباه پیر در BBC فارسی هستند.
- صادق صبا متولد رشت، رییس کنونی بخش فارسی بیبیسی است. او مدیر رادیو، تلویزیون و وبگاه بیبیسی فارسی است. کارشناسی حقوق خود را از دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد و دکترای خود را از کالج های حکومتی انگلستان اخذ نموده است. از سیاست گذاران بی بی سی که دیدارهای متعددی با آیت اله منتظری داشته است.
- عنایتالله فانی، مجری و سردبیر بخش فارسی بیبیسی و مقیم لندن است. وی از اهالی شهر اوز از توابع لارستان در استان فارس میباشد. حدود بیست سال پیش، از مستندسازی برای تلویزیون کانال چهار بریتانیا به بخش فارسی بیبیسی آمد. سالها سردبیر برنامههای خبری و برنامههای غیرخبری بود. مدت کوتاهی در تلویزیون بخش انگلیسی بیبیسی (BBC World) کار کرد و پیش از انتقال به تلویزیون فارسی بیبیسی سردبیر رادیو و وبسایت بخش فارسی بیبیسی بود. او سردبیر برنامههای «سیاسی جاری» تلویزیون بیبیسی فارسی است که درعین حال گاهی برنامههای این بخش را اجرا نیز میکند که شامل برنامههای «صفحهٔ دوی آخر هفته»، «به عبارت دیگر» و «پرسش و پاسخ» است. به نوعی برخی کارشناسان معتقدند که "فانی" نقش اساسی در طراحی دروغ های رایج و معمول در BBC فارسی دارد.
- مهدی پرپنچی، (مجری و گوینده سابق رادیو بی بی سی فارسی)
- نادر سلطانپور، در سال 2005 به عنوان نویسنده و تهیه کننده "گزارش جهان"، یکی از پر شنونده ترین برنامه های خبری صبحگاهی در کانادا، به رادیو تلویزیون ملی کانادا پیوست. نادر مجری اخبار بی بی سی فارسی حرفه خبرنگاری را با شروع بکار در یک برنامه هفته ای به نام صدای فارسی و مجریگری برای جامعه فارسی زبان در اونتاریو در کانادا آغاز کرد.
- فرناز قاضیزاده مجری اخبار در برخی از روزنامه های ایران از جمله یاس نو، نشاط و زن کار کرده است. او حرفه تلویزیونی خود را در سال 2000 به عنوان مجری یک برنامه علمی تلویزیونی در ایران آغاز کرد و از سال 2005 هم مجری برنامه های رادیویی بی بی سی بوده است. وی همسر سینا مطلبی، روزنامه نگار بازداشتی است که ارتباط مشکوک با اطرافیان و گروهک های جاسوسی دارد، وی با اشخاصی همچون مسعود بهنود ، هوشنگ اسدی، حسین باستانی ارتباط پیدا می کند.
- کسری ناجی، (خبرنگار شبکههای متعدد وابسته به جریان های غربی و محافل دروغ پراکنی انگلیس)
- فرداد فرحزاد، خبرنگار و مجری شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی و متولد بندر انزلی است. از سال ۲۰۰۶ میلادی همکاریش را با بخش فارسی بی بی سی شروع کرد. گزارشهای ویدئویی او از امارات و دیگر و کشورهای حاشیه خلیج فارس، اولین گزارشهای تصویری در بیبیسی فارسی بود. پیش از بی بی سی با چند تلویزیون و رسانه دیگر در دوبی و آمریکا همکاری داشت.
- جمالالدین موسوی، متولد ولایت بامیان افغانستان است. او از سال ۲۰۰۱ کارش را در شبکه بیبیسی در منطقه آسیای میانه و در کشورهای ایران و افغانستان آغاز کرد و قبل از آنکه در بیبیسی فارسی فعالیت کند، حرفه خود در بی بی سی از سال 2001 با کار برای مجله آسیای میانه بی بی سی در ایران و افغانستان شروع کرد. پیش از پیوستن به بی بی سی، سردبیر هفته نامه ای برای پناهندگان افغان ساکن مشهد بود بهعنوان سردبیر در یک هفتهنامه کار خبری انجام میداد.
- شهریار رادپور، از کارمندان سابق بخش فارسی بی بی سی است که امروزه با عنوان کارشناس در BBC فارسی ظاهر می شود.
- پونه قدوسی، مجری و ناظر وی نیز به ارتباط های جذاب با اشخاصی چون (سیاوش اردلان و ستار سعیدی و صادق صبا شهرت دارد). وی از پرحاشیه ترین مجریان بی بی سی فارسی است که چند وقت پیش همکاری خود را با این شبکه قطع کرد، اما مجددا بر اثر فشارهای وارده مجبور به بازگشت شد. وی در گفتگویی با همکاران خود چنین بیان کرده بود که «هر روز از خودم می پرسم چرا برای بی بی سی کار می کنم؟»
- داریوش کریمی سردبیر اخبار، مجری و تهیه کننده برنامه "پرگار" شبکه BBC فارسی.
- سیما علی نژاد حرفه روزنامه نگاری خود را در سال ۱۹۹۰ با نوشتن گزارش برای چند مجله معتبر ایرانی آغاز کرد. در سال ۱۹۹۳ به عنوان خبرنگار و مجری به بخش فارسی رادیو بی بی سی پیوست. او در این رادیو در مقام سردبیر خبر و برنامه های مستند و آنلاین کار کرده است.
- ناجیه غلامی حرفه رادیویی و تلویزیونی خود را در سال 2001 به عنوان گزارشگر بی بی سی فارسی در شهر مشهد آغاز کرداو نخستین خبرنگار فارسی زبانی بود که از سوی دولت ایران برای کار برای بی بی سی مجوز گرفت.
- لارا پطروسیان که ظاهرا کار مهمی انجام نمی دهد و در بین برخی برنامه ها مانند کلیک صحبت می کند. او یکی از مسوولان اصلی این شبکه است و سالها به آموزش و تربیت نیروی رسانه ای در سرویس های امنیتی اشتغال داشته است. لارا پطروسیان در کنار عنایت فانی ظاهرا کارهای بسیار معمولی در این شبکه انجام می دهند اما به واقع از مهره های کلیدی هستند.
- مسعود بهنود که از افراد اصلی طراحی شبکه بی بی سی فارسی بوده است. او نقش مهمی در شناسایی، جذب و مصاحبه نیروهای این شبکه داشته است. با این حال اکنون فقط مسئول خواندن روزنامه های ایران است.
- بهزاد بلور که اصلا یک نیروی حرفه ای رسانه ای نیست و بیشتر نقش یک مطرب و شکارچی جوانان را بازی می کند. وظیفه اصلی او شناسایی گروههای زیر زمینی موسیقی و بلند مرتبه کردن آنان و نیز ارزش گذاری بر ابتذال و خوانندگان فراری پیش از انقلاب است.
- مینا رزقی فیلمبردار شبکه بی بی سی فارسی
- سیاوش اردلان از مکار ترین مجریان بی بی سی و از دستاندرکاران رادیو فردا
- علی همدانی مجری، یکی از پر حاشیه ترین مجریانی است که در تمامی ارتباط های افشا شده، رد پایی از او یافت می شود و قائله داستان به او ختم می شود.
- فرن تقی زاده، مجری برنامه وبگردی و جز تهیه کنندگان بی بی سی فارسی، وی نیز حاشیه هایی با سایر مجریان دارد که مدتی نیز در منزل علی همدانی زندگی می کرد.
- نفیسه کوهنورد، متولد دی ماه 1356 شهرستان ارومیه محله قهرمان، کوچه قهرمان است. نفیسه کار خود را از ترکیه شروع کرد و درحال حاضر مجری برنامه نوبت شما بی بی سی فارسی.
- بیتا حجازی، مجری برنامه وبگردی BBC است که این روز ها برای جذب بیشتر مخاطب روی آنتن پخش بی بی سی فارسی می رود. در ویدئویی منتشر شده وی به صراحت اعلام می کند بی بی سی ما را مجبور به پنهان سازی حقیقت می کند و این شگرد بی بی سی است.
همانطور که از سوابق دست اندرکاران این شبکه پیداست، حاشیه های پر تنشی را برای این شبکه فارسی زبان رقم زده اند و اشخاص متعدد دیگری که اغلب ، دارای سوابق نه چندان درخشان در حوزه ی تخصصی رسانه اند و به دلایل نامشخص جذب این رسانه ی حکومتی انگلیس شده اند، مورد سوء استفاده و مغلوب سیاست های غرب می باشند. در پرونده گزارش خبری بعد به بررسی سیاست های این شبکه و نقش آن در انتخابات گذشته تا انتخابات آتی خواهیم پرداخت.
دیدگاه ها
پارسی +
اضافه کردن دیدگاه جدید